Plac Dietla – serce Szczawnicy
Dlaczego warto udać się właśnie do Szczawnicy?
Miasto uzdrowiskowe i szczawy
Warto wspomnieć, dlaczego Szczawnica jest uznawana za uzdrowisko. Znajdują się w niej źródła leczniczych wód, różniących się od siebie składem i mineralizacją. Wody te nazywane są przez górali szczawami (przez swój kwaśny smak), co wyjaśnia też genezę nazwy miasta. Szczawy pochodzą ze źródeł odnawialnych i zawierają naturalny dwutlenek węgla, mający niebagatelny wpływ na poprawne działanie układu trawiennego.
W zależności od temperatury, w jakiej pije się szczawy, mogą one wspomagać pracę żołądka przy niedokwaśności lub poprawiać zasadowość i redukować nadkwaśność. To jednak nie wszystko, co muszą wiedzieć osoby rezerwujące tu apartamenty: Szczawnica oferuje wody lecznicze nie tylko w pijalni, lecz także w ujęciach ogólnodostępnych.
Pijalnia wód leczniczych na placu Dietla
Gorąco zachęcamy naszych gości, którzy odwiedzają hotel Maria, by wybrali się do pijalni. W Szczawnicy jest 9 ujęć wód, a każda z nich ma inne właściwości lecznicze. Na przykład woda Helena jest bogata w żelazo, które jest niezbędne w organizmie do obniżania poziomu cholesterolu. Z kolei woda Stefan, bogata w wapń, zapobiega osteoporozie i pomaga w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych.
Warto zapytać obsługi pijalni, który szczaw będzie najbardziej odpowiedni w przypadku danego schorzenia. To właśnie z nich słynie Szczawnica. Noclegi w tym mieście, zarówno osób młodszych, jak i seniorów, zazwyczaj wiążą się z przynajmniej jedną wizytą w pijalni. I nic w tym dziwnego – warto korzystać z tego, co daje nam Matka Natura. Niektóre wody można też kupić w butelkach, by zabrać je ze sobą do domu.